Ark expositie op Texel

vanvorenbeetjestuurbrdZondag 6 september opent bij Galerie Posthuys in de Koog op Texel mijn nieuwe tentoonstelling Ark. ┬áZes weken lang zal de installatie ‘Ark’ daar te zien zijn. En nieuwe werken waarin ik reageer op Ark.

De ark is symbool van redding en hoop, maar biedt ook het eerste verhaal in de geschiedenis waarin de mens dieren selecteert om ze te redden van de ondergang.

Sleutelwerk in mijn presentatie in galerie Posthuys is de installatie Ark. Een grote boot en een rubberbootje varen in rustig vaarwater. Beiden volgepakt met witte keramieke dieren. Goedkope beeldjes uit het tweedehandscircuit, afkomstig uit Hollandse huiskamers. Hier als dierenverzameling samengebracht in twee boten.

Het werk stelt de vraag wat er gebeurt met dieren als ze door de mens worden beschermd en als huisdier worden gehouden. De wit porseleinen beeldjes symboliseren hoe de liefde van de mens dieren van hun beestachtigheid ontdoet. Tegelijkertijd nodigt het beeld van ark-met-dieren tegenover rubberbootje-met-dieren uit na te denken over het verschil tussen de geredden en de buitengeslotenen. Of zijn we getuige van een ontsnappingspoging?

De parallel tussen Ark en recente beelden van boten volgepropt met vluchtelingen is onontkoombaar. Daarmee kan Ark ook bekeken worden als een beeld over redding, hoop en selectie van mensen.

De andere werken vormen reacties op Ark.

www.galerieposthuys.nl