Over mijn werk

Stillevens van klei

Als kunstenaar sta ik tussen twee eeuwenoude tradities: het schilderen van stillevens en het werken met klei door de pottenbakkers. Maar ik maak geen schilderijen en ook geen gebruiksgoed. Mijn stillevens van dagelijkse voorwerpen vertellen ieder een eigen, persoonlijk verhaal. Want elk gemaakt voorwerp draagt verhalen met zich mee, heeft een eigen biografie, heeft als het ware een eigen leven geleefd. In mijn stillevens vertel ik de verhalen van de dingen.

 

Stilleven met pollepels, 2013

Een pot met houten pollepels in de keuken. Het verhaal van mijn moeder, die een leven lang elke dag kookte voor haar gezin. Op haar oude dag zag ik in de in onbruik geraakte pollepels een bloemstilleven.

 

Wastafel, 2010

De wastafels. Als ik met mijn man en vier kinderen ergens logeer, wordt elke beschikbare wastafel secuur ingericht met ieders eigen spullen. De wastafels worden persoonlijke, maar altijd tijdelijke altaartjes. Ik heb dit ongrijpbare proces van komen en verdwijnen weergegeven in een film: we zien hoe de wasbak met allerlei accessoires, gemaakt van ongebakken witte porselein, langzaam oplost.

 

Going Around, 2011

Dode dieren op straat, het lijken levenloze voorwerpen, op de grens van beweging en stilstand. Toch zie je in elk dood dier nog de sporen van zijn leven. Met collages van beelden van dode vogels en dode konijnen maak ik stillevens waarin hun verloren beweging en vitaliteit weer teruggegeven wordt.

 

Strong shoes, long distance, 2012

Schoenen. Daklozen vertelden me dat een paar eigen schoenen goud waard is. Ik startte een project waarbij zij hun eigen schoenen na kleiden. Bij de schoenen vertelden zij hun persoonlijke verhaal over de vaste routes door Amsterdam. De resultaten zijn gebundeld in het boekje : Strong shoes, long distance.

 

Lola Lik portret, 2017

Lola Lik, een tijdelijk project in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Tegelijk een broedplaats voor kunstenaars en een taalcentrum voor nieuwe Nederlanders. Ik ondervroeg in korte tijd zoveel mogelijk mensen over een essentieel voorwerp wat die persoon dagelijks bij zich droeg. Van deze ontmoetingen maakte ik stillevens en een installatie in een voormalige cel.